b25
 
Bunkernummer
B25
Oud Bunkernummer
FM22
Lokatie
Munte
Toegankelijkheid
Bunkertje was volledig vrij aan de toegang, schietgat is nog altijd afgesloten. Heden opnieuw afgesloten als vleermuizenverblijf
Aantal kamers

1 kamer met een sas

Aantal schietgaten
1
Type geschut
1 x MI
Bijhorende vuurrichting
Zuidoosten

Korte beschrijving van de bunker

  • Uitwendige kenmerken.
  • Al het houtwerk was standaard uitgevoerd in Noors rood dennenhout tenzij anders vermeld.
  • De bunker was onderaan uitgewerkt met enkele rijen baksteen die dienst deden als fundering. Hierop werd een houten skelet geplaatst dat tevens ook verankerd was met de betonnen constructie via in het beton aanwezige ijzeren haken.
  • Deze haken zijn nog duidelijk zichtbaar aan de voorzijde van de bunker. Aan de zijkanten en de achterkant werden deze grotendeels allen verwijderd.
  • Het skelet werd daarna bekleed met in creoline doordrenkte schutplanken in dennehout van 2.5 tot 3.5 cm dik.
  • Van deze baksteen fundering is heden nog nauwelijks iets te zien maar het bunkertje zit heden zo in het terrein dat deze baksteenlagen allen zo goed als onder het huidige maaiveld verstopt zitten of totaal zijn verdwenen.
  • De toegangsdeur was uitgewerkt als een houten plaat bekleed met schutplanken. De afmetingen waren 1.00m x 1.80 m (BxH).
  • Het schietgat was gelijkaardig uitgewerkt maar de in het bestek terug te vinden afmetingen van 1.00m x 1.40m (BxH) lijken weinig waarschijnlijk gezien je op de originele foto van voor de meidagen 40 duidelijk een kleiner valluikje ziet. Het valt ook op dat de cementering rond het schietgat zeker kleiner is dan 1.00m x 1.40m (BxH). Allicht was het een valluik van 1.00m x 0.60m (BxH) zoals bij de bunker D16.
  • Het was in geen geval de bedoeling dit schietgat te gaan accentueren binnen het geheel.
  • De dakstructuur werd uitgewerkt in hout als een vrij plat zadeldak. Dit werd dan bedekt met asbestgolfplaten.
  • Voor men het eigenlijke toegangssas kon betreden diende men nog met stijgijzers (geen trap zoals in het bestek beschreven) 85 cm te dalen tot het niveau van de bunker.
  • In het toegangssas zat een sterfputje.
  • Bij de bunkers met mitrailleurkamer(s) was de toegang tot de eigenlijke gevechtsruimtes van de bunker gescheiden van het sas door middel van een gepantserde metalen deur van 0.86m x 1.82m (BxH) met zonneblinden, omlijsting en luikje voor toegangsverdediging.
  • De eigenlijke toegang bij de inkom was op zijn beurt afgesloten met een metalen traliehekje van 0.90m x 1.82m
  • In elke mitrailleurkamer was daarnaast standaard aanwezig:
    • 3.50 meter etagères met leggers in inlandse eik.
    • Een inlands eiken plankje van 0.32m x 0.12m x 0.06m met ijzeren steunen voor de plaatsing van een kogelpers.
    • 6 zware geschilderde hanghaken voor ophangen materialen in de kamers
    • Een verzinkte hanghaak aan het plafond voor ophangen olielamp (in vredestijd)
    • 1 chardome en chardomeplaat voor de standaard opstelling van een Maximmitrailleur
  • Ventillatiegaten waren aan de buitenzijde aan de bovenzijde afgesloten met een koperen geperforeerde afdekplaat om ingooien van projectielen naar binnen onmogelijk te maken.
  • Het globale uitzicht was dit van een houten stalletje.
  • Structuur.
  • De bunker heeft één kamer en een sas.
  • Opmerkingen.
  • Het is één van twee kort bij elkaar opgestelde achterliniebunkertjes achter Muntekouter, tussen B24 (115 m) en B26 (520 m).
  • De bunker was standaard voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur. Daarnaast was hij eveneens voorzien om een Hotchkiss- of Coltmitrailleur te kunnen opstellen.
  • Het bunkertje is sterk overgroeid en daardoor zeer moeilijk goed te fotograferen.
  • Er zijn geen directe sporen van strijd.
  • Het bunkertje was volledig vrij maar is eind 2008 door natuurpunt ingericht als vleermuizenverblijf. Gelieve respect op te brengen voor dit project en het bunkertje niet te proberen betreden. Voor meer info over het bunkertje mag u altijd contact opnemen met info@bunkergordel.be
  • Meer info over het vleermuizenproject aan Bruggenhoofd Gent.
  • Op basis van de hoeveelheden toegepast binnen de bouwproject A en B voor gelijkaardige bunkertjes, gecombineerd met de toegepaste basisprijzen zoals in het bestek van bouwproject F terug te vinden, werd een eerste benaderende prijs bepaald voor elk van de bunkertjes. Deze detailprijzen werden daarna herrekent via de regel van 3 op basis van de werkelijke projectprijs zoals terug te vinden in het bestek en de totaalprijs zoals zelf op basis van de gemaakte veronderstellingen, bekomen. Op die wijze moet dit bunkertje ongeveer 40.265,04 Bef gekost hebben.
  • Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 40.515,04 Bef hebben gelegen.
  • Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.

Routebeschrijving om deze bunker te vinden

  • Volg vanaf de Hundelgemsesteenweg aan bunker B26 het wegeltje met naam Stokt. Waar dit op de Bosstraat uitkomt, gaat u rechtdoor de veldweg verder die onverhard doorloopt. Deze draagt eveneens de naam Stokt.
  • U passeert op de rechter kant B25 volledig verborgen onder de klimop.
Bijhorende foto's

Originele terreinschets bij de voorstudie van deze bunker. Het wegeltje langs dewelke deze bunker (en ook het bunkertje B24) gelegen zijn, is een onverhard wegeltje in het verlengde van de wel verharde wegel met de naam 'Stokt'. De weg die gekruist wordt tussen de verharde en onverharde 'Stokt' is de 'Bosstraat'. Iets noordelijker wordt ook nog de onverharde wegel in het verlengde van 'Muntestokt' vrij duidelijk getekend. Deze blijkt zelfs nog een afsplitsing te hebben in westelijke richting, heden allicht afgesloten als privaat terrein. Onderaan ziet men dat men in eerste instantie een bunkertje wou bouwen zonder oreillon links van het schietgat. Er wordt ook verwezen naar een aantal aanwezige camouflagevoorbeelden voor deze bunker. Hiermee moeten bijgebouwtjes bedoeld zijn van de in het zwart getekende bewoningen, zichtbaar op deze schets.

Terreinschets horende bij de originele bouwplannen van dit bunkertje. Hierop is duidelijk te zien dat het onteigende terrein vrij beperkt was gezien het direct tegen de onverharde wegel aansloot. Wel is er hier duidelijk bijkomend een oreillon voorzien wat op bovenstaande schets ontbrak.
Grondplannetje van dit bunkertje dat duidelijk was gecamoufleerd als een houten stalletje.
b25
Lengtedoorsnede AB bij bovenstaand grondplannetje. Zoals bij vele bunkers blijkt het schietgat zelf vrij kort bij de grond te zitten. Dit heeft alles te zien met het feit dat de bunker op een helling is gelegen en dit maakt dat de bunker een groter voorliggend terrein zou bereiken. Onderaan tekent men wel heel beperkt, een kleine bakstenen funderingszooltje dat heden slechts nog op één plaats zichtbaar terug te vinden is.
Dwarsdoorsnede CD bij bovenstaand grondplannetje. U zal zien dat het dakje in asbest golfplaten platter is getekend dan het origineel is uitgevoerd. Ook is er hier sprake van een klein trapje om de bunker te betreden. In werkelijkheid is dit algemeen overal vervangen door een aantal stijgijzers.
Zeer fraaie foto van dit bunkertje, allicht kort na zijn bouw. Vooraan en op de zijkanten ziet men nog gegraven sleuven die mogelijks moesten dienen voor het plaatsen van de nog niet aangebrachte afsluiting. Duidelijk herkenbaar zijn het oreillon op de linker kant en voor een goed spiedend oog, het luik voor het schietgat. Het dakje ligt duidelijk in werkelijkheid toch iets stijler dan op de plannen getekend. (Foto: Replica)
B25 foto bunker kort na de bouw
Vooraanzicht op het bunkertje anno 1995. De voorkant van het bunkertje ziet er serieus zwartgeblakerd uit door het stoken van vuur, juist voor het schietgat van de bunker. (Foto: Collectie: G. De Jong - Simon Stevin Stichting)
Vooraanzicht van hetzelfde bunkertje anno 2000. Het bunkertje geraakt steeds meer overgroeid met klimop. (Foto: Collectie de Muntenaar)
Zicht op de voorkant van het bunkertje anno 2006 vanaf het veldwegeltje.
b25
Vooraanzicht en linker zijkant van dit sterk overgroeide bunkertje.
b25
Linker zijkant van het bunkertje in winterperiode gefotografeerd. Doordat hij origineel was gecamoufleerd als een houten stal, is hij heden vergaan tot een volledig kale betonnen blok. Op de zijkanten en de achterkant zijn ook de meeste haken ter bevestiging van de houten camouflage verdwenen.
Rechter zijkant met toegangssas anno 2006 . Ook bij dit bunkertje zijn aan de binnenkant van het toegangssas groene camouflagekleuren te zien om het wit van de bepleistering minder te laten afsteken met het groen van de omgeving.
b25
Op de rechter zijkant zijn nog de enige zichtbare restanten te zien van de originele bakstenen fundering voor het plaatsen van de houten camouflagewanden. Voor de rest zitten deze allicht overal onder het huidige maaiveld of zijn ze verdwenen.
Binnenzicht van het bunkertje. Achter in de bunker gestapelende rommel ziet men de pootjes uitsteken voor een eventuele opstelling van een Hotchkiss- of Coltmitrailleur. Ook dit bunkertje werd op de draadstang in het schietgat na, zo goed als volledig ontdaan van al het origineel ijzerwerk. Doordat het schietgat nog altijd origineel is dichtgemetst aan het schietgat, zijn de camouflagekleuren aan de binnenkant van ditzelfde schietgat nog zeer intakt aanwezig.
Ook dit bunkertje werd in 2008 door Natuurpunt afgesloten in het kader van het Merelbeekse vleermuizenproject in de bunkertjes van Bruggenhoofd Gent. Wel leuk om op te merken is dat de wand die origineel ook hier volledig verborgen zat achter de houten camouflage, gecementeerd werd en rozig geverfd met dezelfde kleuren (Roze-rood) als zichtbaar aan de binnenkant van het schietgat. (Foto: Collectie M. Demoor)
 
Vorige (B24)
Vorige (B24)
Volgende (B26)
Volgende (B26)